Yerel Aktiviteler

Kapadokya'yı keşfedin

Otelimizin bulunduğu, eski adı ile Sinasos (Mustafapaşa Köyü), Hititler, Persler, Erken dönem Hristiyanların ve Romalıların yaşadığı, yakın tarihi dönemde ise bir Rum kasabasıdır. Ortodoks Hristiyanların geçmişlerine tanıklık eden bu köyde medreseler, kiliseler, Yunan konakları ve yüzyıllar öncesine ait daha birçok yapı bulunmaktadır.

Birbirinden güzel aktivitelerimize katılarak tatilinizi daha keyifli kılabilir, unutulmayacak anılar biriktirebilirsiniz.
B

BALON UÇUŞU: Binlerce yıllık oluşumların üzerinde 1500 ft yüksekliğe kadar çıkar, kalkıştan hemen sonra kendinizi dünyanın başka hiçbir yöresinde bulunmayan Kapadokya manzarasının üzerinde bulursunuz. Derin kanyonlar, yemyeşil vadiler ve peri bacaları eşsiz ve unutulmaz bir deneyim sağlar, esen hafif rüzgarlar sizi balon dışında asla görülemeyecek bir manzaraya taşır. 3 farklı balon uçuşu vardır: İlki 'Standart' balon uçuşudur. Yaklaşık bir saat sürer ve yaklaşık 25 kişilik olarak düzenlenir. İkincisi 'Konforlu' uçuştur. Yaklaşık bir saat sürer ve yaklaşık 16 kişilik olarak düzenlenir. Üçüncüsü 'Lüks uçuştur. Yaklaşık bir buçuk saat sürer ve yaklaşık 12 kişilik olarak düzenlenir. Her üç kategori de yaklaşık 05:00'da başlar ve yaklaşık 07:30/08:30'da biter. (Mevsimsel olarak değişkenlik gösterir.)

B

BİNİCİLİK: Tur otobüslerini ve kiralık araçları bir kenara bırakın, Kapadokya'nın eşşiz güzelliğini vadilerinde at sırtında yaşayın, nefes kesen bu güzelliklerin içerisinde doğa ile bir olun. Bölgeyi atalarımızn yaptığı gibi keşfedin.

Y

YEŞİL TUR: Otelinizden ayrılış - Göreme panorama - Yeraltı şehri (Derinkuyu veya Kaymaklı) - Ihlara kanyonu (3 km yürüyüş) - Belisırma - Selime Manastırı - Güvercin Vadisi - Otelinize dönüş (Toplam yaklaşık 220 km)

K

KIRMIZI TUR: Otelinizden ayrılış - Uçhisar Kalesi - Göreme açık hava müzesi - Paşabağ - Devrent Vadisi - Bal (Aşk) vadisi manzara noktası - Avanos çanak çömlek gösterisi - Otelinize dönüş (Toplam yaklaşık 50 km)

T

TÜRK GECESİ: Gösteri, oryantal dans, halk oyunları, animasyon ve sınırsız yerli içki içerir. Rezervasyon akşam yemeği dahil veya hariç yapılabilir.

S

SEMA GÖSTERİSİ: Sema, geleneksel olarak bir camiye bitişik sekizgen kubbeli bir oda olan semahane'de icra edilirdi. Tanrı ile çeşitli seviyelerde mistik birliğin ve ruhsal coşkuyla mutlak mükemmelliğin elde edilmesini sembolize ediyordu. Sema, manevi bir eylem ve dini bir ritüeldir. Tören bitene kadar alkışlamaya gerek yok.

T

TÜRK HAMAMI: Geleneklerle dolu bir Türk Hamamı, eşi benzeri olmayan bir deneyimdir. Sıcak buhar (sauna) odasında dinlenmeniz ve ardından dalma havuzunda veya duşta durulamanız istenecektir. Görevlinizin sert bir eldiven yardımıyla vücudunuzu pul pul döktüğü sıcak mermer plaka üzerinde yerinizi alırken tüm dertlerinizi yıkayın. Ardından köpüklü bir masaj için köpük dolu bir bezle şımartılmaya hazırlanın.

A

ATV-BİSİKLET TURLARI: Başlıca ilgi çekici yerlere göz atın ve Göreme'nin arka sokaklarını veya yakındaki köyleri kendi tekerleklerinizle keşfedin. Kapadokya'da geçirdiğiniz zamanı kendi temponuzda maksimize etmenin harika bir yolu.

K

KAPADOKYA SAFARİ TURU: Kapadokya’daki vadilerde, tercihen gün batımı fakat günün tüm saatleri de gerçekleştirilebilen Jeep Safari turları için rezervasyon gerçekleştirebilirsiniz. Size ayrılan Jeep safari aracı ile Kapadokya vadilerinde Jeep safari deneyimini yaşayın. Kapadokya Jeep Safari turları sabah safari ve gün batımı safari turları olarak ikiye ayrılıyorlar. Sabah saatlerinde yapmak istiyorsanız sabah safari turuna, gün batımını seyretmek istiyorsanız gün batımı safari turlarına rezervasyon yapınız. Sabah Safari Turları : 10.00 – 13.00 Gün Batımı Safari Turları : 16.00 – 19.00 (Kışın saatler değişmektedir.)

M

MESAFELER: Kayseri Havalimanı 81 KM 1 Saat --- Nevşehir (Kapadokya) Havalimanı 54 KM 50 Dakika --- Ürgüp 5 KM 5 Dakika --- Nevşehir 20 KM 15 Dakika --- Göreme Açık Hava Müzesi 13 KM 10 Dakika --- Uç Hisar Kalesi 19 KM 15 Dakika --- Avanos 19 KM 15 Dakika --- Ortahisar 9 KM 8 Dakika

Mustafapaşa Gezilicek Yerler

Tarihi Yapılar

Mehmet Şakirpaşa Medresesi

Mustafapaşa’nın meydanında bulunan Mehmet Şakirpaşa Medresesi Mustafapaşa’nın en önemli Osmanlı eseridir.Yapım yılı 1900 olan bu eserin adı Kervansaray olarak da biliniyor. Medresenin mimari planı asimetrik U şeklinde, giriş kapısı ise taç başlıklı yapılmış.  Yüzeyler bitkisel ve geometrik süslemelere sahiptir. Yuvarlak kemer üstünde yedi satırlık mermer kitabe vardır.  Kapının önündeki Arapça kitabede Mehmet Şakir Paşa’nın hayrından bahsedilmiş ve cephedeki mermere bir Osmanlı Tuğrası işlenmiş. Medresenin taç kapısından üstü açık olan avluya girilince sekiz kenarlı sütunlarca desteklenen kemerli bir revakla karşılaşılıyor.

Mustafapaşa gezilecek yerler arasında ilk görülecek yapı olan medrese günümüzde Kapadokya Meslek Yüksek Okulu olarak eğitim amaçlı kullanılıyor. Hemen karşısında ise Mustafapaşa’nın en eski camisi, 1601 yılında yapılmış Cami-i Kebir ile birlikte Şeyh Ali ve Sipahi Camii bulunuyor.

Aziz Nikolaos Manastırı

Manastırın kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte iç duvarlarındaki isim ve tarih içeren oyma yazılardan 1870 – 1877 yıllarında onarım geçirdiği anlaşıldığından dolayı 1855 yılından önce inşa edildiği düşünülüyor. Manastır; içine kilisenin oyulduğu kaya kütlesi –peribacası- ile avlu ve bahçe içinde bulunan mekanlardan oluşuyor.

Konstantin Helena Kilisesi

Mustafapaşa’da hala ziyarete açık ve günümüze sağlam gelebilmiş yapılardan olan Konstantin Helena Kilisesi, Cumhuriyet Meydanı’nda belediye binasının yanında yer alıyor. Kilisenin kapısının üzerinde bulunan kitabeden 1729’da Osmanlı döneminde yapıldığı ve 1829 yılında Sultan Ahmet, 1850 yılında Sultan Abdülmecit zamanında onarımlar gördüğü yazıyor. 1895’te ise yapıya bir çan kulesi ilave edilmiş. Kesme taş mimarili, bazilikal planlı kilisede bulunan fresklerden ise maalesef günümüze çok anlaşılır sahneler kalmamış. Kilise bazı kaynaklarda Konstantin Eleni Kilisesi olarak da adlandırılıyor.

Aziz Vasilyos Kilisesi

Aziz Vasilyos Kilisesi, Bey Deresi Vadisi’nin doğusunda, Mustafapaşa’nın kuzeyinde kalan ve 19. Yüzyılda Post-Bizans olarak yapılmış bir kilise. Mustafapaşa’dan Sümer Caddesi’ni takip ederek yürüdüğünüzde 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Kiliseye merdivenli küçük bir odadan giriliyor. Girişin sağ duvarında Hz. İsa, Hz. Meryem ve Vaftizci Yahya’nın resmedildiği ‘Deesis’ sahnesi bulunuyor. Bölgedeki kiliseler arasında sadece burada bulunan Aziz Yuannis sahnesinin yanında, aziz figürleri ve ‘Naos’daki Pantaktrator İsa’ freksleri arasında yer alıyor.

Aziz Grigorios Kilisesi

Aziz Grigorios Kilisesi bazilika tarzında yapılmış küçük bir kilise ve yıkıldığında Rumlar tarafından tekrar yapılmış. Kilisenin içinde kilisenin onarımında çalışanlara ait olduğu sanılan iki de mezar bulunuyor.

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi

Mustafapaşa gezilecek yerler arasında bulunan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi sonradan restore edilen 150 yıllık bir konakta kurulmuş Kültür Bakanlığı’na bağlı özel bir müze. Kapadokya kültürünü oyuncak bebeklerle anlatarak farklı bir tarz sergileyen müze, bu özelliğiyle Türkiye’de bir ilk olmuş.

Kapadokya’nın tarih evrelerini, sanatını, kültürünü merak ediyor ve hikayesel anlatımları seviyorsanız bu müzeyi mutlaka görün .Müzede kullanılan bebekler fabrikasyon değil, hepsi elle yapılmış ve yurtdışından toplanmış.

Yapılacak Şeyler

Gomeda Vadisi

Mustafapaşa Kasabası’nın batı tarafındaki Gomeda Vadisi’ne ‘küçük Ihlara’, ‘Bey Deresi Vadisi’ de deniliyor. Kapadokya’da saklı kalmış,bilinirliği diğerlerine göre daha az olan Vadinin girişindeki Gomeda Harabeleri dışında, Bey Deresi’ni takip ettiğinizde vadinin yamaçlarında kiliseler, manastırlar, güvercinlikler görmek mümkün.
Gomeda Vadisi’nde apartman katlarına benzeyen güvercinliklerin resimlerini çekebilir , vadiye henüz girmeden hemen sağ tarafta yer alan Alakara Kilisesi’ni gezebilirsiniz.. Bu kilisedeki frekslerde ise aziz ve melek resimleri ile Kutsal İsa ve 12 havariler tasvir edilmiştir.

  • Muhteşem manzarası bulunan vadide yürüyüş,
  • Kiralık dağ bisikleti ile bisiklet turu,
  • Muhteşem fotoğraflar çekebilir,
  • Vadideki kilise ve tarihi yerleri görüp ,tarihe tanıklı edebilirsiniz.

Maraşoğlu Köprüsü

Üç gözlü bu köprü 1865 yılında iki mahalleyi birleştirmek amacıyla inşa edilmiştir. Eğer fotoğraflamak isterseniz Cumhuriyet Meydanı’ndan gireceğiniz Zafer Caddesi’nin biraz ilerisinde bulunmaktadır.

Golgoli Tepesi

Golgoli tepesi, Golgoli Antik Kenti Mustafapaşa’nın 5 km. güneyinde eski bir yerleşim yeridir. Tepenin üzerinde bir kilise kalıntısı bulunmaktadır. Tepenin en üst noktası etrafında bir ailenin kalabileceği şekilde kaya içerisine oyulmuş odacıklar mevcut. Mustafapaşa (Sinasos’ta) yaşayan Ortodoks Rumlar Paskalya Bayramı 15 gün öncesinden buraya çıkar 10-12 gün aileleri ile burada kaldıktan sonra; hep birlikte kutlamalar yapmak üzere Sinasos’a inerlermiş. Eski kaya oyma mekanlar içerisinden Golgoli – Gomeda Vadisi arasında bir yer altı tüneli bulunmaktadır. Golgoli vadisi içerisinde yer alan derin yeraltı Mağaraları, Su savakları ve kuyuların bulunduğu ender bölgelerimizden birisi.

  • Muhteşem manzarası bulunan vadide yürüyüş,
  • Kiralık dağ bisikleti ile bisiklet turu,
  • Muhteşem fotoğraflar çekebilir,
  • Vadideki kilise ve tarihi yerleri görüp ,tarihe tanıklı edebilirsiniz.
  • Muhteşem gün batımına Sinsos’tan tanıklık edebilir
  • Jeep safari yapabilirsiniz